Damebunad fra Aust-Agder, Åmlibunad

Åmlibunaden er en drakt som bygger på funn fra bygdene Åmli, Gjøvdal, Tovdal og Mykland som utgjorde Åmli kirkesogn. Funn av klesplagg er datert til slutten av 1700-tallet og første del av 1800-tallet.

Sørlandet hadde på den tiden nære handelsforbindelser med Europa. Brokade, damask, sølvbånd, silketørkle, flamske og engelske klede samt sølv var ting sjøfolkene tok med seg hjem.

Til damebunaden hører:
stakk, opplut (liv), forkle, skaut, skjorte, understakk, belte, sokker/hoseband, sølv, sko og trøye (jakke).

Åmlibunad fra Aust-Agder

Den klassiske damebunaden har hvitt linforkle brodert med plantefarget garn. Damebunaden har også sølvbånd på ryggen. Her kan velges ulike bredder på bånd.

Damebunad. Åmlibunad. Aust-Agder bunad.

Her er damebunaden vist med opplut i silke og rekonstruert kattunforkle i bomull fra 1800-tallet.

Her er damebunaden vist med opplut i silke og forkle i ullmusselin.

Åmlibunad med kalemank opplut og kattunforkle. Aust-Agder bunad.

Damebunad med kalemank opplut fra 1700-tallet, blå stakk og forkle i ullmusselin med trykk.

Damebunad. Åmlibunad. Aust-Agder bunad.

Den klassisk damebunaden vist med opplut i silke og hvitt linforkle brodert med platefargeht garn.

Husflidstua leverer alt du trenger til Aust-Agder bunaden

Stakk i vadmel eller ullstoff

Bred fangfold midt foran, 2-3 folder ut mot sidene. Tett rynking bak. Nederst kantet med rødt, så en bredere grønn kant, derpå en rød smal øverst. Dette kan variere. Smal, gul «flettesøm» mellom den grønne/røde kanten. Øverst på den røde kanten sys grønn «kjedekrok». Livet er kantet med en rullekant av stakkestoffet. Stakken må ikke være subbesid.

Opplut i damask, silkebrokade eller ull

Den er kort (empirie), ca. 1 håndsbredde opp fra livet. Oppluten er kantet med vevde, mønstrede bånd langs utskjæringen. Ryggen er pyntet med sølvbånd. Oppluten er sydd fast i stakken.

Forkler

Til Åmlibunaden kan du velge flere type forkleer. Mest kjent er nok det hvite linforkleet med broderier. Vi har i tillegg fått rekonstruert kattunforkleer i bomull med håndtrykk i pigmentfarger. Du kan også få forkle i ullmuselin og ulldamask.

Skaut i hvit lin

Broderes i rosesøm med plantefarget spelsaugarn. Skautet blir lagt i tresnipp oppe på hodet. Enden føres ned langs hodet og blir tredd gjennom en «helle» (løkke, ca. 12 cm) bak i nakken og så ført samme vei opp til hodet. Her knyttes en flat knute. Hvite eller røde frynser nederst. Hårbånd er et alternativ – vevd på grindvev.

Skjorte sys av hvit lin

Hvit søm med lingarn på skulderstykkene, hals- og håndlinning. Hvitsømmen har navn som tagger, kjedekrok, valknuter og rukkekrok. Alle delene er rektangulære.
Det benyttes lik skjorte til dame- og herrebunaden.

Sølv

Aust-Agder bunaden (Åmlibunaden) til dame er vakkert utsmykket med sølv, og en «startpakke» vil som regel bestå av halsknapp, mansjettknapper en rose og en bolesølje, maljer og trekktråd samt spenne til belte.

Sølv til Åmlibunaden. Aust-Agder bunad.

Understakk i rødt, grønt eller stripet bomullstøy

Stakken har folder og rynker som stakken. Understakken skal tjene som underbyggelse for stakken slik at denne kommer til sin rett. Før i tiden brukte man også denne til hverdags. Veiene var ofte ulente og sølete, og damene løftet opp utenpåstakken for å spare den. Derfor måtte understakken være pen slik at man slapp å skjemmes.

Understakk til Åmlibunaden. Aust-Agder bunad.

Belte kan være vevd på grindvev eller av sølv

Sølvbeltet kan være kistebelte (har fått navn fordi platen er buttet ned på alle fire sidene) eller stølebelte (støle er støpt og har sitt opphav i ordet støpul: gammelnorsk og betyr støpe). Beltet er hektet sammen midt foran med en spenne.

Strømper

Strømpene er strikket i ullgarn, rekker til kneet og holdes oppe av slengde sokke-bånd i flere farger. Damestrømpene er gjerne røde eller sorte. Blå strømper kan brukes sammen med kalemank opplut. Oklestrikk og krone danner mønster på damestrømpene. Leggene er vide, for før i tiden var det fint å ha kraftige legger.

Sko

Disse er gjerne lave, sorte med støpte spenner som det finnes flere typer av. Knappestøvel med høyt skaft er et annet alternativ. Vi forhandler sko fra Klaveness og Tyrihans.

Trøye lages i samme stoff som stakken

Finnes i to typer: Dølemo og Fiskevatn. De er like i snittet, men kantingen på ermene er forskjellige. Trøyen er tettsittende med smale armer. Folder midt bak. Liggende krave med grønn eller rød kanting. Trøyen lukkes foran med to sølvspenner. Ryggen har midtsøm og svingete sidesømmer. Armene og fremstykket har grønn kant med rød tittekant Broderte med kjedesting. 4 eller 5 blinde knappehull og 5 eller 6 knapper på hver side. 2 eller 3 knapper på armene.

Trøye til Åmlibunaden. Aust-Agder bunad.

Ønsker du å gi bunad din et eget særpreg? Vi har et stort utvalg av oppluter og forkler

Tilbehør fra nettbutikken:

Slik tar du best vare på bunaden din etter bruk

Bunadspose. Husflidstua i Grimstad.

Bunaden
Etter bruk skal bunaden luftes, børstes og henges bort i en pose av stoff (ikke plast) på et luftig sted. Damebunaden henges opp etter stroppene som er festet inne i oppluten. Fest et syrefritt silkepapir over sølvbåndene så de ikke anløper.

Skjorte
Bunadskjorten vaskes ved 60 grader etter bruk. Skjorten kan gjerne oppbevares i et putevar. Ta så frem skjorten og stryk den ca. tre dager før den skal brukes.

Forkle og skaut
Forkle og skaut vaskes med Milo i lunkent vann, for hånd. Forkle og skaut av lin kan gjerne oppbevares i et putevar. Strykes ca. tre dager før de skal brukes.

Kattunforklene er i bomull og håndtrykte med pigmentfarger. For å bevare fargen i stoffet bør dette skyldes opp for hånd, bruk vanlig olivensåpe om det blir en flekk og ha gjerne i en spiseskje eddik i skyllevannet. Stryk forklet på vrangen før det har blitt helt tørt.